maandag 22 februari 2010

Bully

Waar is onze Prime Minister nou weer in verzeild geraakt? Na eigenhandig de economische crisis veroorzaakt te hebben, het bonnetjesschandaal en vervolgens zichzelf voor gek zette op Youtube, wordt hij er nu door de Britse pers zowaar van beschuldigd dat hij driftige pestkop is, een bully, die zijn personeel uiterst onprettig behandelt. Een voormalige voorlichter te 10 Downning Street beschrijft in zijn nieuwe boek hoe de premier in woede uitbarst, mensen treitert en zijn secretaresse zowaar uit haar stoel kegelt omdat het tikken hem niet snel genoeg gaat.

Het meest verrassende van dit verhaal is nog dat de anders zo geraffineerde Observer hier een scoop in bleek te zien. In Nederland, waar de vroegtijdige val van Balkenende en kornuiten voor een parlementaire verkiezing zorgen die min of meer gelijk gaat gaat vallen met haar Britse equivalent, zal het karakteristieke moddergooien in de komende weken en maanden ook wel toenemen. Of de Hollandse pers zover zal gaan als haar collegae aan de andere kant van het Kanaal, blijft echter maar de vraag.

Nou moet ik wel toegeven dat de beschuldigingen op een opvallend moment komen. Sinds vorige week is de verkiezingsstrijd tot een danig laag niveau gedaald. Gordon Brown nam plaats voor een speciaal interview met showbizz-blaaskaak Piers Morgan, om vervolgens de meest persoonlijke vragen te beantwoorden en een hoog geëmotioneerd verhaal over zijn jong gestorven dochtertje af te steken. Het doel van deze mediastunt was klaarblijkelijk om de stugge en onbeholpen politicus wat 'menselijker' te doen lijken. Eén week later, en de humane kant van de minister-president die wij zo nodig moesten leren kennen is opeens een stuk minder florissant.

Laatste peiling, net binnen: de voorspong van de Tories krimpt, en steeds meer mensen lijken niet van plan te zijn om ook maar op één van de grote partijen te stemmen. De kans op een hung cabinet (een minderheidskabinet, of zelfs een, shock shock horror, coalitie) lijkt zowaar substantieel. In Groot-Brittannië vallen regeringen niet, ze slepen zich al piepend en kreunend hun termijn door, om uiteindelijk op hun door henzelf verkozen moment zelf verkiezingen uit te mogen schrijven. Het feit dat zelfs een schandaal dat diep de geloofwaardigheid van alle parlementariërs niet voldoende is voor een nieuwe verkiezing, laat staat constitutionele hervormingen, laat wel zien dat politieke titanen de vuilste tructjes uit hun mouw moeten schudden om herverkiezing van de mannen op het pluche compleet onmogelijk te maken.

De klok tikt, en de journalisten tikken wanhopig verder. Ik zie warempel net dat de BBC nu al met een bonnetjesdrama komt: On Expenses, morgenavond op BBC4. Zeer benieuwd wanneer Gordon: the Bully gelanceerd wordt. Ik gok juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten